Zijn de stoffen van Bastaa! nu vintage of retro? Die vraag krijg ik regelmatig. Geen gekke vraag, want vintage en retro hebben allebei te maken met ‘vroeger’. En, om het nog iets lastiger te maken: ik verkoop vintage- én retroproducten. Ik zal je uitleggen wat het verschil is.

 

Vintage: uit vervlogen tijden

 

De stoffen van Bastaa! zijn echt vintage. Het zijn originele stoffen uit de jaren ‘70. Het woord ‘origineel’ verwijst naar vintage. Vintage items, of het nu stof, kleding, meubels of spullen zijn, zijn ooit tussen 1920 en 1980 gemaakt. De tijd van onze ouders en grootouders, en misschien nog een klein beetje van onszelf. Alles wat uit de periode van daarvóór komt, noemen we geen vintage, maar antiek.

De meeste vintage spullen zijn daarom tweedehands en dragen sporen van gebruik. In kringloopwinkels vind je veel oude spullen die met recht de naam vintage mogen dragen. Denk maar aan de koffiekopjes met schoteltjes.

Toch zijn er ook vintage artikelen die nieuw zijn. Die nooit zijn gebruikt. Zoals onze stoffen! Ze zijn gemaakt in de jaren ‘70 en zitten nog op de originele rol, soms zelfs nog in de originele plastic verpakking. De meeste gordijnstoffen zijn afkomstig uit mijn familie die al sinds 1958 met o.a. stof en fournituren op markten in Noord-Nederland staan. Deze partij stof raakte ooit uit de mode en verdween in het magazijn. Maar gelukkig is die mode tegenwoordig weer helemaal hip!

 

Retro: de sfeer van vroeger

 

Retro producten zijn voorwerpen met een ouderwetse uitstraling. Het is de ‘look and feel’ van de vorige eeuw, maar ze rolden nog niet zo lang geleden uit de fabriek. Kortom: het zijn oude producten in een nieuw jasje. Niet anders dan een kopie van vroeger. De producten uit 1920-1980 dienden als inspiratiebron. Denk aan de broodtrommels, mokken, de telefoon aan de muur en de retro radio. Of het behang met grote kleurrijke patronen, het liefst in de kleuren oranje, geel en bruin.

Al deze producten hebben dezelfde kenmerken als vintage, maar ze zijn niet authentiek. Retro en vintage zijn razend populaire interieurstijlen. De hang naar nostalgie is er een die altijd zal blijven. En gelukkig vallen retro en vintage heel goed te combineren met andere stijlen.

Wat zijn jouw favoriete retro- of vintage producten?

blog vintage retro

De waardering van www.bastaa.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 1054 reviews.