Dikke speculaas – het recept

Als het bijna december is begint het bij mij te kriebelen. Dan wil ik dikke speculaas bakken! Van die heerlijke brokken speculaas, maar dan lekker zelf gemaakt. Dit doet mij denken aan vroeger toen mijn moeder ook rond Sinterklaas deze heerlijke dikke speculaas bakte. En o jeetje, wat was ze “boos” als de trommel weer zo snel leeg was. Echt een stuk nostalgie. Je hele huis ruikt naar speculaas als je het in de oven hebt staan. En zodra het eruit is……. SMULLEN! 

Dit recept is niet alleen snel klaar, maar het vult je huis met de onweerstaanbare geur van speculaas. Hier zijn de ingrediënten en een stapsgewijze handleiding:

Welke ingrediënten moet je in huis halen

 

  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g ongezouten roomboter
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 mespuntje zout
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • eventueel 25 g amandelen om te garneren
    Bereidingstijd:

Hoeveel tijd heb je nodig

  • Je hebt 20 minuten nodig om het deeg te maken
  • Eventueel 30 minuten laten rusten in koelkast
  • 30-35 minuten in de oven.
De leukste retro kookwekker gebruik je natuurlijk om de tijd goed in de gaten te houden. Deze kookwekker is mechanisch en heeft een magneet, zodat je deze bijvoorbeeld aan je koelkast of afzuigkap kunt hangen. In verschillende vrolijke kleuren verkrijgbaar.
retro kookwekker met magneet oranje

 

 

En natuurlijk is ook dit onmisbaar

Keukenmachine of meng alles met de hand
Keukenweegschaal
Deegroller
Bakpapier
en natuurlijk je allermooiste retro keukenschort!

retro halterschort keuken

 

Hoe maak je deze heerlijke dikke speculaas:

  1. Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in blokjes. Doe de bloem, suiker, kruiden, boter en het zout in de keukenmachine en meng. Of ga lekker met je handen aan het kneden. Voeg dan, al draaiend of knedend, het ijskoude water erbij. Meng dit tot een soepel deeg. Eventueel een eetlepel ijskoud water extra als het deeg te brokkelig blijft. Pak het deeg uit de keukenmachine, maak er een bal van en laat verpakt in vershoudfolie 30 min. in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Ik gebruik een hete luchtoven. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 1 cm dik. Je kunt ook rechtstreeks op de bakplaat het deeg uitrollen. Leg dan bakpapier op de bakplaat en rol het uit. (TIP: Als je het bakpapier een beetje nat maakt, blijft het goed zitten aan de bakplaat).
    Als het is uitgerold trek je met een vork het leuke patroon in het deeg. Als extra kun je ook nog amandelen in de deeg drukken.
  3. Bak de speculaas in  30-35 minuten gaar. Wil je de speculaas in stukken snijden, doe dat dan na 2/3 minuten zodra het uit de oven is gehaald. Draai de stukken om zodat het nog even kan uitwasemen (is dat een woord?).
  4. Maak een heerlijke beker chocolademelk, koffie of thee en geniet er van!

 

koffie mok oranje vintage

 

Leuke variatietip

Maak van het deeg een dikke rol en snij deze in dunne plakjes. Versier elke “koekje” met een amandeltje. Of rol het deeg uit op de bakplaat en druk er vormpjes uit. Leuk om met de kinderen te doen.

 

Hoe bewaar je deze speculaas

Je kunt deze speculaasbrokken 2 dagen van te voren bereiden. Bewaar ze in een luchtdichte koektrommel. Maar wie kan er nu eigelijk wel twee dagen wachten, hahaha! Bak dan gewoon nog een keer deze heerlijke dikke speculaas. Natuurlijk kun je deze speculaas het hele jaar door maken.

Geniet van je pakjesavond en deel dit heerlijke, nostalgische recept met je vrienden en familie.

Laat je mij hieronder weten wat je er van vindt?

 

p.s. Ben je ook nog op zoek naar de leukste cadeautjes voor pakjesavond? Hier vind je de 10 retro cadeautjes zijn onder de €10.

 

pakjesavond 5 december

De waardering van www.bastaa.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 2331 reviews.